top of page
facebook_untitled.jpg
166377351_10223637708911357_536478243046
2019.Berlin.jpg
2021. Berlin.jpg
2011. Trogir.jpg

Poslušajte prilog na Gradskom radiju Trogir, 17.04.2021. klikom na:  

Prilog Gradski radio TrogirArtist Name
00:00 / 10:02

Životopis

 

Sandra Abou Abdo, Mag. Art. i B. A. (prijašnje prezime Radić Parać) rođena je 1981. godine. Sandra je samostalna umjetnica, profesorica likovne kulture, likovna pedagoginja, odrasla i školovana u Dalmaciji. Diplomirala je 2005. godine na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu u klasi profesora Željka Marovića, a iste godine, kao najbolja studentica, primila je rektorovu nagradu. Godinama je živjela od svog rada kao samostalna umjetnica u Trogiru gdje je vodila svoju galeriju - atelje, te radila kao profesorica u državnim školama, vodila likovne radionice za djecu, odrasle, za kazališne potrebe i likovnu udrugu Trogir, te aktivno sudjelovala na izložbama. Nakon uspješno završenog rezidencijalnog programa „Kunstraum Tapir“ 2013. u Berlinu, 2014. godine tamo i seli gdje četiri godine studira njemački jezik, a 2022. godine završava studij pedagogije na Deutsche Angestellten-Akademie (B.A.). U Berlinu otvara vlastito umjetničko poslovanje, stvara u svom ateljeu i radi kao umjetnički pedagog. Inspiracija su joj poezija i priroda, voli cvijeće, a duga kosa i frizure su joj strast. Članica je HULU Split i profesionalnog udruženja berlinskih umjetnika (BBK).

Artist statement

Autentičnost po svim pitanjima je sa intimizmom jedna neodvojiva cjelina koja čini bazu mog rada.

Motivi koje sada obrađujem su (auto)portreti koji mi služe u razgradnji emocija koje posjeduje svako ljudsko biće. Pitanja koja si pritom postavljam su opća; Što je čovjek? Jesmo li mi uistinu ovdje ili je ovo sve samo san? To je jedno duboko uranjanje u vlastitu nutrinu, za koju vjerujem da mi može dati odgovore (ili bar dio odgovora na ova pitanja). Smatram da je moja bol ili radost jednaka boli ili radosti bilo kojeg drugog bića, a prikazivanje tih osjećaja stabilizira kolektivnu svijest kojoj svi pripadamo. Vidjeti vlastite osjećaje u drugome je refleksija jednog te istog. Međusobna povezanost duha je u biti moje istraživanje iskonske spiritualne dimenzije u današnjem hektičnom i vrlo površnom načinu života.

Cilj mi je svojim radovima doprijeti do ljudske nutrine i u njima pobuditi osjećaj da u svojim životnim previranjima nisu sami.

Kombinacije materijala su za mene kao igra kojoj pokušavam naći savršenu kompoziciju i dovesti je koliko god mogu u ravnotežu. Moj rad je pun suprotnosti: krutu formu razbivam apstraktnom pozadinom, uljanu boju tretiram kao akvarel, podloga za rad su mi police ormara, a često se na radovima nađu osobni dragocjeni predmeti. Svaki ključ, dio ćipke ili kamenčić ima svoju osobnu priču koja postaje dio priče mog umjetničkog rada.

Podloga mi je uglavnom drvo; grundirano kao piljevina na platnu ili jednostavno umetnuti dio kore. Svako stablo je individua za sebe, ima svoj poseban miris smole, ono je izvor koji se neprestano obnavlja i prati nas ljude kroz vjekove. Stablo je praiskonski simbol života i naše vlastite prirode.

Samostalne izložbe

Skupne izložbe

 

 

Projekti i javni radovi

 

 

Nagrade i priznanja

  • rektorova nagrada za postignute rezultate na studiju 2003. / 2004.

  • 3. nagrada za izradu idejnog rješenja grba i zastave općine Okrug

 

 

Suradnja

PP

 

 

Donacije

 

 

Rezidencije

  • Kunstraum Tapir, Berlin, Njemačka, 2013.

 

 

Volonterski rad

 

 

Likovne udruge

  • KLU (Kaštelanska likovna udruga) «Osvit» od 2000. do 2004. (podpredsjednica a potom tajnica)

  • tajnica SKUD-a (sportsko kulturno umjetničko društvo) „Mindula“ i voditeljica likovne radionice za djecu i odrasle 2006. i 2007. godine

  • osnivačica i prva predsjednica Likovne udruge Trogir, od 2008. do 2009.

 

bottom of page